Bakan Avcı, "Kelâm´dan Kalem´e Büyük Buluşma" sergisini gezdi  
Bakan Avcı,

Bakan Avcı, "Kelâm´dan Kalem´e Büyük Buluşma" sergisini gezdi

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, İslam Kültür Sanat Platformu tarafından Tophane-i Amire’de açılan “Kelâm’dan Kalem’e Büyük Buluşma” adlı klasik Türk İslam sanatları sergisini gezdi. 

Bakan Avcı,

Bakan Avcı, Mehmet Çebi koleksiyonundaki Türk İslam sanatı eserlerinden oluşturulan "Kelam´dan Kalem´e Büyük Buluşma" sergisini ziyaret etti. 


Kur’an Mekke’de nazil oldu, İstanbul’da yazıldı

Sergiyi Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileriyle gezen Bakan Avcı, koleksiyonu hazırlayan Mehmet Çebi’ye ve sergiye ilgi gösteren öğretmen ve öğrencilere teşekkür ederek “Çok yaygın bir söz vardır, ‘Kur’an-ı Kerim Mekke’de nazil oldu, Kahire’de okundu, İstanbul’da yazıldı’ denir. Bu, Türklerin İslam medeniyetine yazı alanında ne güzel hizmetler yaptıklarını ifade eden bir sözdür. Geçmişte de bugün de hattatlarımız Kur’an’ın ve Hadis-i Şeriflerin çok güzel yazılı örneklerini sanat eseri hâlinde bizlerle paylaşıyorlar” şeklinde konuştu. 

Öğrencilere eserlerle ilgili bilgiler veren Bakan Avcı bir berata ilişkin şunları söyledi: “Bu berat çok nadir bulunuyor. 1922 - 23 yıllarında Yüksek Ticaret Mektebi Matematik Muallimi Kirkor Kömürcüyan’a Sultan Vahdettin’in ikinci dereceden Maarif Nişanı olarak verdiği bir tablo. Demek ki çok başarılı bir matematik öğretmeni, Kirkor Bey. Yüksek Ticaret Mektebi’nde öğretmen yani üniversitede.”

 

El yazması Mushaflar ilk kez bu sergide

Küratörlüğünü Mehmet Çebi´nin üstlendiği, Tophane-i Amire Beş Kubbe Salonu´nda açılan sergide yüzlerce yıllık Kur’an-ı Kerim’ler ve Delail-i Hayrat, sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. 

Türk İslam sanatının tarihi ve günümüz uygulamaları hakkında örneklerin yer aldığı sergi ile Türk İslam medeniyetinin en seçkin 99 eseri ilk kez tanıtılmış oluyor. 

İslam Kültür Sanat Platformu’nun Doğuş Grubu ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi´nin katkılarıyla düzenlediği sergi 29 Mart 2015 tarihine kadar gezilebilecek.

Haberin Videosu:

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.