Bakan Yılmaz: Eğitimin kilit taşı, olmazsa olmazı öğretmendir  
Bakan Yılmaz: Eğitimin kilit taşı, olmazsa olmazı öğretmendir

Bakan Yılmaz: Eğitimin kilit taşı, olmazsa olmazı öğretmendir

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Eğitimin kilit taşı, olmazsa olmazı öğretmendir. Bizim dönemimizde 584 bin öğretmen ataması gerçekleştirdik. Biz geldiğimizdeki öğretmen sayısı 500 binler civarındaydı. İnşallah bu yıl 25 bin öğretmeni eğitim ailemize katacağız." dedi.

Bakan Yılmaz: Eğitimin kilit taşı, olmazsa olmazı öğretmendir

Yılmaz, Hatay İskenderun’da bir hayırsever tarafından eğitime kazandırılan 32 derslikli Nuri Üysen Ortaokulunun açılış töreninde yaptığı konuşmada, eğitimin ülkenin en önemli konusu olduğunu söyledi. Eğitimden daha öncelikli hiçbir konunun olmadığını belirten Yılmaz, bunu söylerken de "en önemli sorunudur" demek istemediğini ifade etti. Eğitimde bir aksama olması halinde her şeyde aksama meydana geleceğinin altını çizen Yılmaz, şöyle devam etti: "Eğitim iyiye giderse her şey iyiye gider. Eğer bugün Türkiye´de gerçekten yapılan iyi şeyler varsa eğitimden. Ama şunu da söylüyoruz, eksik olan ne varsa onun da sebebi eğitimdir, yine o eksikleri gidermenin yolu da eğitimden geçiyor. Ülkemizi bilgi ekonomisine taşımak istiyoruz. Endüstri 4.0´le buluşturmak istiyoruz. Ne gerek? Eğitim gerek. Türkiye´de demokrasiyi yerleştirmek, kökleştirmek istiyoruz. Çünkü insanların kendisi hakkında sağlıklı karar alabilmesi için mutlaka eğitim şart. Dolayısıyla hem bilgi ekonomisine geçişin, hem de demokrasinin güçleştirilmesi için eğitim olmazsa olmaz unsurdur. Bugün Tüm Türkiye´de 65 binin üzerindeki okulumuzda bir milyondan fazla öğretmenimizle 18 milyona yaklaşan öğrencimize eğitim eğitim veriyoruz."
 
Yılmaz, Türkiye´nin kızıl elmasının çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkmak olduğunu vurgulayarak, bunu da gerçekleştirmek için eğitimin kalitesini arttırmak gerektiğini söyledi. Eğitimin alt yapısının çözülememesi durumunda eğitimin kalitesinden bahsedilemeyeceğine işaret eden Yılmaz, kaliteli eğitim için olmazsa olmaz unsurlardan birisinin altyapı ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu dile getirdi.
 
Altyapı eksiğini gidermek için çalıştıklarını belirten Yılmaz, şunları söyledi: "Bunun için bütçede kaynak aktarmak lazım. Kendiliğinden herhangi bir eksiklik tamamlanmaz. 2018 hükümet bütçesinden eğitime 134 milyar 727 milyon lira ayırdık. Bu hükümet bütçesinde en yüksek pay. Ne kadar? Yüzde 18. İyi ama nereden başladığımızı gösterelim ki aldığımız mesafeyi görelim. 2002´de toplam eğitime ayrılan para 10,5 milyar bile değildi. O zaman 11 milyar bile değil. Şimdi 134 milyar liradan daha fazla. Milli gelirden ne kadar ayırıyoruz? İçimizde eğitimciler var. Milli gelirinden yüzde 6,2´sinden fazlasını eğitime ayırıyoruz. Avrupa´da en fazla milli gelirinden eğitime pay ayıran ülke Türkiye´dir."
 
"En büyük yatırımı öğretmene yaptık"
Bakan Yılmaz, eğitimin öğretmensiz olmayacağına vurgu yaparak, en büyük yatırımı öğretmene yaptıklarını söyledi. Okul, akıllı tahta, tablet, bilgisayar ve kitabın öğretmenle anlamlı hale geldiğini aktaran İsmet Yılmaz, şöyle konuştu: "Eğitimin kilit taşı, olmazsa olmazı öğretmendir. Bizim dönemimizde 584 bin öğretmen ataması gerçekleştirdik. Biz geldiğimizdeki öğretmen sayısı 500 binler civarındaydı. İnşallah bu yıl 25 bin öğretmeni eğitim ailemize katacağız. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı kaliteli eğitimin için aranan unsurlardan biridir. Önceden Türkiye´de 28 öğrenciye bir öğretmen düşüyordu. Hatay´da da böyleydi, Türkiye´de de böyleydi. Şimdi 17 öğrenciye bir öğretmen düşüyor. Bu rakamlar Kore ile aynıyız, Japonya´yla aynıyız, İngiltere´yle aynıyız ama Fransa´dan da daha iyiyiz. Yine kaliteli eğitim için olmazsa olmaz unsurlardan birisi derslik başına düşen öğrenci sayısının azaltılmasıdır. Bizim dönemimizde 282 bin yeni derslik yapıldı. Derslik başına düşen öğrenci sayısı 36´ydı, 24´e düştü. Kaliteli bir eğitim için olmazsa olmaz unsur olan derslik başına öğrenci sayısında batının seviyesini yakaladık."
 
"2019 yılı sonunda ikili eğitimi de kaldıracağız"
İkili eğitimi mutlaka kaldırmak gerektiğinin altını çizen Yılmaz, bu konuda Başbakan Binali Yıldırım´ın talimatı olduğunu aktardı. Bunun için de yeni okul ve derslikler yapmak gerektiğini vurgulayan İsmet Yılmaz, "Bunun için 58 bin dersliğe ihtiyacımız var. Ne kadar derslik şu anda inşa halinde? 47 bin. Ne kadar ilave açık var? 11 bin derslik. Allah izin verirse hayırseverlerimiz sayesinde bu aradaki farkı da kapatıp 2019 yılı sonunda ikili eğitimi de kaldıracağız. Evlatlarımıza çok daha kaliteli nitelik bir eğitim vereceğiz." dedi. Kaliteli bir eğitim için mutlaka eğitimin teknolojiyle buluşturulması gerektiğini kaydeden Bakan Yılmaz, bu konuda da teknolojiyi eğitimde kullanabilmek gerektiğini aktardı.
 
"Bu milletin DNA´sında, genlerinde kodlarında değerler eğitimi vardır”
Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Fatih Projesi´ni başlattıklarını, akıllı sınıfları kurarak akıllı tahtaları öğrencilerle buluşturduklarını anımsatarak, 1 milyon 430 binin üzerindeki tablet bilgisayarı ücretsiz öğrencilere dağıttıklarını söyledi. Yılmaz, 430 binin üzerindeki akıllı tahtayı öğrencilerle buluşturduklarını belirterek, 15 bin okula internet bağlantısı kurduklarını aktardı.
 
Önümüzdeki dönemde ilkokul, özel eğitim ve meslek eğitimini de Fatih Projesi kapsamına alacaklarının altını çizen Yılmaz, şöyle devam etti: "Çağımızın yeni dili denilen kodlama derslerini başlattık. Bundan dolayı da tablet bilgisayar yerine klavyeli bilgisayar dağıtmayı planlıyoruz. İstiyoruz ki evlatlarımız daha iyi eğitim alsınlar. Yine kaliteli eğitim için olmazsa olmaz unsurlardan birisi eğitim müfredatının güncellenmesidir. Bu yıl birinci sınıf, 5. sınıf ve 9. sınıflarda da yeni müfredatta öğrencilerimize eğitim vermeye başladık. Çağ, teknoloji ve bilgi değişirken siz evlatlarınıza aynı bilgiyi veremezsiniz. Dolayısıyla teknoloji değişirken, bilgi artarken ve değişirken çağa ve bilime uygun eğitimi mutlaka vermek lazım." Yılmaz, okuldaki öğrenmelerin günlük hayatla buluşmasını istediklerini vurgulayarak, öğrencilerin bir değerler eğitime sahip olmasını istediklerini söyledi. "Değerler eğitimi vereceğiz" denilince "eskiden verilmiyordu" gibi bir anlamın çıkmaması gerektiğini dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti: "Bu milletin DNA´sında, genlerinde kodlarında değerler eğitimi vardır. 15 Temmuz´u gören 7´den 77´ye hiçbir ayrım olmaksızın herkes, hakkına, hukukuna, evlatlarının geleceğine, seçtikleri aracılığıyla yönetilme hakkına sahip çıktı. Bu değerler eğitimi olmadan olmazdı. Şehit cenazesine katılanlar görür ki 300 kişilik 500 kişilik yerlerde 10 bin kişiyle 15 bin kişiyle hatta 50 bin kişiyle şehit cenazesini kaldırıyoruz yağmurda çamurda. Peki tanımadığı bilmediği bir insanın cenazesine insan niye katılır? Düşünüyor ki bu kişi en değerli şeyi, hayatını sırf ´ben bu al bayrağın altında başım dik, özgürce yaşayayım´ diye bir fedakarlık yaptı, can verdi ona şükran nişanesi olarak katılıyor. ´Sonsöz teşekkür ederiz´ deniliyor. Dolayısıyla bu milletin genlerinde değerler eğitimi geçmişte de vardı bundan sonra da var, hiç şüpheniz olmasın."
 
Okul öncesi eğitime yatırım
Yılmaz, 2019´a kadar 5 yaş için okul öncesi eğitimi yüzde 90´a çıkaracaklarını ifade ederek, Fransız Devlet Başkanı´nın zorunlu eğitimin 3 yaşına düşürüldüğünü ilan ettiğini hatırlattı. Yılmaz, kendilerinin şu an 5 yaşı aldıklarını, 2019´da da 4 ve 5 yaşlarını alacaklarını söyledi. Okul öncesi eğitimi önemsediklerini vurgulayan Yılmaz, eğitimde fırsat eşitliğinin değişmez ilke olduğunu anlattı.
 
Okul sütü projesi
Okul sütü programdan yaklaşık 6 milyon öğrencinin faydalandığını belirten Yılmaz, geçmişte kendilerine Amerikan süt tozunun dağıtıldığını söyledi. Türkiye´nin nereden nereye geldiğini görmek için buna iyi bakmak gerektiğinin altını çizen Yılmaz, "Şimdi bizim çiftçimizin üretmiş olduğu sütleri dağıtıyoruz. Hatta eskiden yardım alırken bu konuda şimdi Türkiye yardım ediyor. Başka ülkelerden yardım alan Türkiye´den yardım eden Türkiye´ye geçtik. 6 milyon öğrencimize de kuru üzüm dağıtımı yapıyoruz." dedi.
 
Dershanelerin kapatıldığını hatırlatan Yılmaz, okullarda ücretsiz ders verildiğini ve geçen yıl yaklaşık 9 milyonun üzerinde öğrencinin bu kurslara gittiğini aktardı. Yılmaz, okullarda bu kursların ücretsiz verilirken dışarıdan parayla almanın doğru olmadığını vurguladı. Konuşmaların ardından 32 dersliklik Nuri Üysen Ortaokulunun açılış kurdelesi kesildi.
 
Bakan Yılmaz, daha sonra İskenderun Teknik Üniversitesini ziyaret ederek burada üniversitenin mastır planını inceledi.

Haberin Videosu:

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.