Bakan Yılmaz ve Bakan Albayrak, Millî Enerji Eğitim Hamlesi Protokol İmza Töreni´ne katıldı  
Bakan Yılmaz ve Bakan Albayrak, Millî Enerji Eğitim Hamlesi Protokol İmza Töreni´ne katıldı

Bakan Yılmaz ve Bakan Albayrak, Millî Enerji Eğitim Hamlesi Protokol İmza Töreni´ne katıldı

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Millî Enerji Eğitim Hamlesi" kapsamında düzenlenen "Tabii Kaynaklar ve Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri" protokol imza törenine katıldı.

Bakan Yılmaz ve Bakan Albayrak, Millî Enerji Eğitim Hamlesi Protokol İmza Töreni´ne katıldı

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, törende yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak hayata hazır, sağlıklı ve mutlu bireyler yetiştiren bir eğitim sistemini hedeflediklerini, büyük Türkiye hedefine giden yolda, en büyük kılavuzlarının bilim ve akıl olduğunu söyledi. Bilginin üretildiği ve bilgiyi üretecek insanların yetiştirildiği yerlerin eğitim kurumları olduğunu belirten Yılmaz, bir toplumun kalkınması için öncelikle yetişmiş insan gücüne ihtiyaç olduğuna dikkati çekti. Yetişmiş insan gücünü okullar tarafından sağlanabildiğini vurgulayan Yılmaz, Türkiye´nin en büyük yatırımının beşeri sermayeye yapılan yatırım olduğunu bildirdi.
 
Protokollerin imza aşamasına gelmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Yılmaz, "Bugün burada imzalayacağımız 4 protokolle her biri 16 derslikli 10 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini (MTAL), pansiyonu ve kapalı spor salonu ile birlikte mesleki eğitime kazandıracağız." dedi. Bakan Yılmaz, Türkiye´nin, beşeri sermayesini kendisine güç olarak dönüştürmeyi başarabilmiş ender ülkelerden biri olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: "Nitelikli eğitim, ülkemizin bilgi ekonomisine geçişine de ülkemiz demokrasinin gelişmesine de katkı sağlayacaktır. Kaliteli ve fırsat eşitliği temelinde eğitim değişmez hedefimizdir. Eğitimin alt yapısı tamamlanmadan eğitimde kaliteden bahsedebilmek mümkün değildir. Alt yapıyı tamamlayabilmek için de yeterli kaynağın ayrılması gereklidir. Biz bu kaynağı ayırdık. Bu dönemde eğitimde, bazı alanlarda 80 yılda yapılanlara denk, bazı alanlarda çok daha fazla hizmet halkımıza sunuldu. Millî gelirden eğitime ayrılan pay 2 kattan fazla arttı. 2002´de bu oran 2,9 iken bugün yüzde 6,2´den fazla."
 
Merkezi hükümet bütçesinden ayrılan miktarın da 12 kattan fazla arttığına değinen Yılmaz, AK Parti döneminde yapılan derslik sayısının, atanan öğretmen sayısının arttığını, okuma-yazma bilmeyen oranının azaldığını, okul öncesinde öğrenci ve okul sayısının arttığını belirti. Bakan Yılmaz, ortaöğretim okullaşma oranın yaklaşık yüzde 100, kızların yükseköğretimde okullaşma oranının da 3 kattan fazla arttığını ifade etti. 
 
"Eğitimin her kademesinde yatırımlar yaptık"
İlk defa başlattıkları uygulamaların amacının daha kaliteli bir eğitim vermek olduğunu belirten Yılmaz, "Okul öncesi eğitimden yükseköğretime kadar eğitimin her kademesinde yatırımlar yaptıklarını anlattı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak´ın mesleki teknik eğitim konusunda en önemli destekçilerden biri olduğunu vurgulayan Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu: "Gelişmiş toplumların en önemli göstergelerinden biri nitelikli insan kaynağıdır. Nitelikli insan kaynağı mesleki ve teknik eğitimden geçmektedir. Hem sektörün arzuladığı nitelikli iş gücünü yetiştirmek hem de gençlerimizin istihdam edilebilirliğini kolaylaştırmak için mesleki ve teknik eğitimde birçok yenilik yaptık. Mesleki ve teknik eğitimin ortaöğretimdeki öğrenci payı yüzde 43 olup, OECD ortalaması yüzde 44, AB ortalaması ise yüze 48 ´dir. Mesleki ve teknik eğitimi memleket meselesi olarak görüyoruz. Bu yıl mesleki eğitime ayrılan bütçe 12,5 milyar liraya ulaşmıştır. Bizim bu yıl mesleki ve teknik eğitime ayırdığımız bütçe 2002 yılında milli eğitime ayrılan toplam bütçeden daha fazladır." Başbakan Binali Yıldırım´ın talimatıyla tüm eğitim kurumlarında olduğu gibi mesleki ve teknik eğitimde de tekli eğitime geçtiklerini belirten Yılmaz, iş başı eğitimi ile usta yetiştirilmesini sağlamak amacıyla çıraklık eğitimini 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamına aldıklarını ifade etti. Bakan Yılmaz, mesleki eğitim alanında birçok çalışma yaptıklarını anımsatarak, sektörün talepleri doğrultusunda yeni alanlar açtıklarını, açmaya da devam ettiklerini kaydetti.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ise konuşmasında, enerji alanında işleri başarıyla yürütecek, hedeflerin ötesine taşıyacak gençlerin yetiştirileceğini ifade ederek, "Yerlileşme ve yerli üretim dedik. Enerji teknolojilerinin de yerlileştirilmesi gerekiyor dedik. Dünya yeni bir dönemin eşiğinde. Artık teknoloji kullanan değil, üreten ve ihraç eden ülkelerin altın çağını yaşayacağı yeni bir yüzyıla girdik. Türkiye´ye en büyük sıçramayı yaptıracak olan, teknoloji alanında da üretim ortaya koymasıdır. Tüm stratejileri de teknoloji yerlileştirilmesi üzerine kuruyoruz. Sadece ihtiyaçlarımızı karşılamayı değil, Türkiye´nin bu alanda üretim üssü haline gelmesini amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı. Albayrak, enerjide başlıca hedefin yerli üretim ve teknolojinin geliştirilmesi olduğunu dile getirerek, "Bunları ne kadar geliştirirsek, dünyanın geleceğinde de o kadar söz sahibi oluruz. Enerjinin her alanında ihtisaslaşmaya giden eğitim kurumlarına ihtiyacımız var. 10-20-50 yıllık planlar yapıyorsak, bu süreci besleyecek insan kaynağı da aynı ölçüde olmak zorunda." diye konuştu.
 
Bugün gerçekleştirilen yatırımın, insana yatırım olduğunu vurgulayan Albayrak, şöyle devam etti: "Millî enerji ve maden politikası Türkiye´nin gelecek hedefleriyle uyumlu şekilde hazırlandı. Bu hedeflerin gerçekleşmesi için kalifiye, yetişmiş ve nitelikli insan kaynağının oluşturulması da gerekiyor. Bizi hedeflerimize ve geleceğe taşıyacak gençlere yatırımın temellerini atıyoruz. Bu hiçbir maddi yatırımla ölçülemeyecek bir yatırım. 16 derslikli 10 okulun yapımı gerçekleşecek. Bunlardan 3´ü yenilenebilir enerji lisesi, diğer 7´si tabii kaynaklar lisesi olacak. Aralarında Hatay, Trabzon, Zonguldak, Balıkesir ve Sivas´ın da yer aldığı illerimizde atölye, laboratuvar, pansiyon ve kapalı spor salonlarıyla tam donanımlı liseler kurulacak. Bu okullarımız hem enerji teknolojilerinin geliştirilmesi hem de rezerv madenciliği anlamında çok önemli bir rol ifa edecek."
 
"Meslek liselerinin sayısı arttırılmalı"
Meslek liselerinin sayılarının daha da artırılması gerektiğine dikkati çeken Albayrak, gelişmiş ülkelerde mesleki eğitime ciddi önem verildiğini söyledi. Albayrak, sanayi ve akademi iş birliğiyle enerji alanında yeni gelişmeler yaşanacağını vurgulayarak, şunları kaydetti: "Meslek lisesi sadece bir okul meselesi değil, bunun ötesinde kalkınma meselesidir. Meslek lisesi bir ülkenin büyümesi, gelişmesi ve üretmesi için önemlidir. Daha yolun başındayız daha büyük başarılara imza atacağız. Amacımız, bilimsel ve teknolojik bilgiyi pratik alana taşıyarak enerjide teknoloji üretiminde Türkiye´nin yetkinliğini artırmak. Türkiye´nin kara ve deniz sondajcılığında kendi hedeflerine, kendi imkanlarıyla ilerleyeceğine inanıyorsak, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesi üzerinde hayal ederek tek tek hedeflerimize bu sağlam adımlarla ilerleyeceğiz. Heyecanımızı, motivasyonumuzu işte bu gençlerimizin üzerine inşa ediyoruz. İşte bu yatırımlarla, büyük ve güçlü Türkiye idealini daha da ileriye taşıyacağız."
 
Söz konusu eğitim projesi, Nurol Holding, Sabancı Vakfı, TANAP Doğalgaz İletim AŞ ve Doğanlar Holding´in destekleriyle gerçekleştirilecek.
 
Konuşmaların ardından Yılmaz ile Albayrak´ın katılımıyla protokol imzalandı.

Haberin Videosu:

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.