TÜRKÇE SÖZ VARLIĞI PROJESİ'NDE YENİ AŞAMA: 26 İLDEN 1 MİLYON ÖĞRENCİ VERİ TOPLAMA ÇALIŞMASINA KATILACAK  
TÜRKÇE SÖZ VARLIĞI PROJESİ'NDE YENİ AŞAMA: 26 İLDEN 1 MİLYON ÖĞRENCİ VERİ TOPLAMA ÇALIŞMASINA KATILACAK

TÜRKÇE SÖZ VARLIĞI PROJESİ'NDE YENİ AŞAMA: 26 İLDEN 1 MİLYON ÖĞRENCİ VERİ TOPLAMA ÇALIŞMASINA KATILACAK

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca yürütülen Türkçe Söz Varlığı Projesi ile ilkokul 2'nci sınıftan 12'nci sınıfa kadar farklı kademeden öğrencilerin, yazılı ve sözlü dilde kullandıkları sözcüklerin sınıflanması, dil derlemesi yapılması ve tüm bunlarla makine temelli öğrenme araçlarının hazırlanması hedefleniyor. 2018 yılında başlatılan projede bugüne kadar yaklaşık 8 bin öğrenci ile yazılı veri toplama çalışması yapıldı. Yeni aşamada projenin saha çalışması çok daha geniş bir alana yayılıyor. 26 ilden 1 milyon öğrenci daha yazılı veri toplama çalışmasına katılacak. Koronavirüs salgını nedeniyle bu çalışma çevrim içi ortamda yapılacak.

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un "Türkçeye Kutadgu Bilig´den beri nefes verenlerin ruhunu şad edecek" diyerek 2018 yılı sonunda başlattığı Türkçe Söz Varlığı Projesi'nde önemli bir aşamaya gelindi.
 
Proje, öğrencilerin kullandığı yazılı ve sözlü dil ile öğrencilere yönelik dokümanların incelenmesi ve analiz edilmesi aşamalarından oluşuyor. Proje kapsamında ilkokul 2'nci sınıftan 12'nci sınıfa kadar öğrencilerin yazılı ve sözlü dilde kullandıkları sözcüklerin belirlenmesi ve sınıflandırılması, sıklık listelerinin ortaya çıkarılması, dil derlemeleri oluşturulması ve bunları temel alarak çeşitli konularda makine öğrenme tabanlı araçların hazırlanması amaçlanıyor.
 
2023 Eğitim Vizyonunun önemli projelerinden 'Türkçe Söz Varlığı' ile tüm çocukların hangi kelimeleri, hangi yaşta ne şekilde kullandığı, kitaplarda, yayınlarda bu kelimelerin nasıl yer almasının uygun olacağı belirlenecek. Her sınıf kademesi için Türkçe söz varlığı listeleri oluşturularak öğrencilerin ana dilleri ile kendilerini doğru ifade etmeleri ve iletişim yöntemlerini geliştirmeleri sağlanacak. Çalışma böylelikle öğretmenler, veliler ve toplumun tüm fertlerine rehberlik edecek.
 
Proje; Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından 23 üniversiteden akademisyen ve TTKB bürokratlarından oluşan proje ekibi, Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve millî eğitim müdürlükleriyle koordineli bir şekilde yürütülüyor.
 
Projeye yönelik çalıştaylarda atılacak adımlar belirlendi ve ülke genelinden veri toplama sürecini planlamaya yönünde pilot uygulamalar yapılması kararlaştırıldı. Bu amaçla 27-31 Mayıs 2019 tarihinde Eskişehir'de 1. pilot uygulama yapılarak 5 ilkokul, 5 ortaokul ve 5 lisedeki 2 bin 314 öğrenciden yazılı veri toplandı. Bu çalışma ile veri toplama süreci ve veri giriş arayüzü test edildi, öğrencilere verilen yazma konularının da işlerliği gözlemlendi.
 
20-22 Nisan 2020 ve 4-8 Mayıs 2020 tarihlerinde Eskişehir'de iki aşamalı ikinci bir pilot çalışma daha yapıldı. Türkçe Söz Varlığı Projesi'nin ölçütlerine uygun olarak Eskişehir İl Millî Eğitim Müdürlüğünün desteğiyle öğrencilerin kolaylıkla veri girişi yapabilecekleri güvenli bir arayüz tasarlandı. İlk aşamada, her sınıf seviyesinden bir şube olmak üzere toplam 300 öğrenciden veri toplanarak sistemin işlerliği test edildi. İkinci aşamada ise 5.595 öğrenciden yazılı veri toplandı.
 
Bu uygulamalarla elde edilen veriler, projenin hedefleri doğrultusunda analiz edildi ve proje sürecine yönelik güncellemeler yapıldı. Gelinen yeni aşamada 26 ilden 1 milyon öğrencinin katılımıyla bir veri toplama çalışması daha yapılacak. Bu çalışma koronavirüs salgının nedeniyle çevrim içi ortamda gerçekleştirilecek.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.