Yeni nesil z-kütüphane sayısında büyük artış  
Yeni nesil z-kütüphane sayısında büyük artış

Yeni nesil z-kütüphane sayısında büyük artış

Millî Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Eğitim Araçları ve Yayımlar Daire Başkanlığınca yürütülen zenginleştirilmiş kütüphane (z-kütüphane) sayısı 76 şehirde 570´e ulaştı.  

Yeni nesil z-kütüphane sayısında büyük artış

Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Eğitim Araçları ve Yayımlar Daire Başkanlığınca yürütülen ve geçen yıl başlatılan z-kütüphane projesine bu yıl için 22 milyon lira ödenek ayrıldı. Buna göre; 2014 yılında 27 okulda z-kütüphane bulunurken   gelecek yıl için bin, 2017 yılı için bin 500 ve 2018 yılı için 2 bin okulda z-kütüphane kurulması hedefleniyor. Devlet okullarında bulunan toplam 18 bin 916 kütüphanenin zaman içerisinde z-kütüphaneye dönüştürülmesi amaçlanıyor. 

 

Türkiye genelinde 76 şehirde 570´e ulaşan z-kütüphaneler, klasik kütüphane anlayışından farklı özellikler taşıyor. Bu kütüphaneler, fiziki şartları ve teknolojik alt yapıları ile kütüphanecilik anlayışına çağdaş bir seviye kazandırıyor ve kütüphane hizmetlerinin niteliğini artırıyor. Projeyle kütüphanelerin sadece bilgiye ulaşım merkezi değil aynı zamanda sosyal bir etkinlik alanı olması hedefleniyor.

 

Çalışmalara analizlerle başlandı

Projeye 12 ili kapsayan "Z-Kütüphane Etki Analizi Araştırması" ile başlandı. Araştırma bulgularından hareketle z-kütüphane tasarımları, donanım malzemelerinin niteliği ve niceliği, hizmet içi eğitim içerikleri ile okul kütüphaneleri mevzuatı yeniden ele alındı.

 

Araştırmanın hemen sonrasında 18-21 Şubat 2015 tarihlerinde Afyonkarahisar´da "Okuma Kültürü ve Z-Kütüphane" çalıştayı düzenlendi. Amerika, İngiltere ve Almanya´dan uzman ve akademisyenlerin de katıldığı çalıştayda, ülke çapındaki bütün paydaşlar bir araya geldi.

 

Marka tescili yapıldı

Z-Kütüphane Projesi çerçevesinde, "z-kütüphane" ismi ile çalışmaların hakları, Türkiye Patent Enstitüsü´nde Marka Tescili yapılarak onaylandı. 

 

Öte yandan, Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında "Medeniyet Okulları Projesi"ne ilişkin işbirliği kapsamında 100 okula z-kütüphane kuruldu. 

 

Millî Eğitim Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında yapılan protokolle okullarda bilimsel etkinlikler yapılacak ve TÜBİTAK yayınları okul kütüphanelerine kazandırılacak. Uluslararası Okul Kütüphanecileri Derneğinin (IASL) 2018 yıllık toplantısı Türkiye´de yapılacak.

 

Z-kütüphane çalışmalarının kamuoyu tarafından takip edilebilmesi için "z-kutuphane.meb.gov.tr" adlı internet sitesi kuruldu. Ayrıca, "Meb Z-Kütüphane ve meb_zkutuphane" adıyla sosyal medya hesapları oluşturuldu.

 

Z-kütüphane projesi çerçevesinde "Bilgi Gelecektir" isimli bir kamu spotu da hazırlatıldı. Kamu spotuna buradan ulaşabilirsiniz.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.